Zrnková káva – náš společník pro unavená rána

Výrobky



Zrnková káva je pro mnoho z nás nepostradatelná. Má bohatou chuť, silné aroma a probouzí nás do nového dne díky vysokému obsahu kofeinu. Zamysleli jste se někdy nad tím, co taková káva obnáší? Co všechno se s kávovými zrny děje, než se dostanou do vašeho šálku? Podívejme se na kávu blíže. Káva pochází z rostliny jménem kávovník. Jedná se o tropickou rostlinu, která se pěstuje zejména v krajinách v okolí rovníku. Nejoblíbenějšími odrůdami jsou káva arabica a káva robusta. Obojí je vám určitě známé. Káva arabica je kvalitnější. Její chuť je jemnější, má více ovocných tónů a je kyselejší. Je také oblíbenější pro přípravu různých kávových nápojů. Zatímco robusta je silnější, více hořká a také obsahuje více kofeinu.

kávová zrna

Sklizeň kávy není vůbec jednoduchá. Naopak. Jedná se o náročný proces. Plody jsou kávové třešně, které obsahují kávová zrna. Ty ale dozrávají různě, proto je zapotřebí ruční sklizeň. Poté se kávové třešně zpracovávají. Existují dva způsoby zpracovávání třešní. Během jednoho procesu se suší na slunci, zatímco v druhém se nejprve namočí do vody a po odstranění dužiny se fermentují. Podle toho, jaký způsob se zvolí, je také výsledná chuť.

Poté, co se zrna usuší, se kávová zrna praží. To taktéž velmi ovlivňuje výslednou chuť. Praží se při různých teplotách. Světlé pražení zachová zrnům více kyselosti a ovocných tónů. Tmavé pražení zase přináší spíše karamelové chutě.

káva

Abychom si zrnkovou kávu mohli vychutnat a připravit si z ní nápoj, je třeba ji před přípravou umlít. Různá hrubost mletí závisí dle toho, jak chcete kávu připravit. Pro přípravu espressa je zapotřebí jemnějšího mletí. Pro přípravu pomocí french press se doporučuje mlít zrna více nahrubo.

Výslednou mletou kávu můžete připravit mnoha způsoby. Přes espresso kávovar, french press nebo třeba pomocí metody cold brew.