Víte, jak kombinovat dobrého víno s jídlem? K čemu se hodí červené a k čemu bílé víno? 

Výrobky

Rádi si dopřejete sklenku dobrého vína? Když k tomu přidáte ještě dobrý a vhodný pokrm, můžete se dočkat příjemného kulinářského zážitku. Jak to sladit?

Víte, jak kombinovat dobrého víno s jídlem? K čemu se hodí červené a k čemu bílé víno?

Opravdový znalec vám řekne přesně, jaký druh vína kombinovat s konkrétním pokrmem, ale ti, kteří vínu nerozumí úplně, mohou občas tápat. Také to máte tak, že rozeznáváte jen bílé a červené víno, suché, polosuché a to sladké? To vůbec nevadí, i tak si můžete připravit dobrou večeři a zapít to vínem, které zcela umocní chuť daného pokrmu. Pokud si chcete ale dopřát skutečný kulinářský zážitek, měli byste znát alespoň základy. Jak tedy kombinovat jídlo s dobrým vínem, aby chuť pokrmu i vína co nejvíce vynikla?

pexels-photo-5086625

Zkoušejte a ochutnávejte

I skutečný znalec vám potvrdí, že nejlépe uděláte, když to prostě vyzkoušíte. Nikdy totiž nejde dopředu říct, který konkrétní druh vína se nejlépe sladí s vaším oblíbeným steakem. A proč? Každý má trošku jiné chutě, chuťovým buňkám každého z nás může prostě sedět něco úplně jiného, přesto, pokud tápete, nechte se vést alespoň základními pravidly. Není totiž nad to, užít si skvělou večeři a zapít to skutečně kvalitním a chuťově plným vínem z těch nejlepších vinic.

Nejlepší vína pak zajisté pocházejí od známých vinařských velmocí, víno je i doménou Francouzů nebo Argentinců, ani v Itálii ale s pěstováním vína na tom nejsou vůbec zle, největší vinařskou zemí na světě je překvapivě Španělsko, Španělé mají totiž nejvíce vinařských ploch vůbec, zapomenout ale nesmíme ani na Českou republiku nebo Nový Zéland. Takže i původ vína rozhoduje o tom, jak moc kvalitní je, odrazí se to i na chuti. Například v Itálii se nejvíce pěstuje odrůda červeného vína Barbera https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Odrudy_Barbera-266.html, a k tomuto vínu si nejlépe vychutnáte dobrý steak z červeného masa, zapít jím ale můžete i sváteční husu.

pexels-photo-8473172

Co k vínu jíst a nejíst?

K vínu se určitě hodí maso, sýry a uzeniny, ale také polévky nebo zelenina. Platí pak to, že červené maso se nejlépe sladí s červeným vínem a bílé maso zase s vínem bílým. To je docela jednoduché, že? Pak už opravdu záleží na chuti každého z nás, pokud ale víno nejen pijete k připravenému pokrmu, ale víno přidáváte i v průběhu vaření, držte se pravidla, že byste měli používat stejný druh vína. Pokud ale do pokrmu přidáváte čokoládu, zmrzlinu, ocet nebo vajíčka, víno vám moc chutnat nebude. Hlavně výrazná chuť octa se nehodí vůbec, nehledě na to, že vám bude hrozit pálení žáhy.

Dobré jídlo a ještě lepší víno ale umí někdy vytvořit skutečně překvapivou kombinaci.