Zázrak jménem medvědí česnek

Hobby

Ušetřete za léky

Zelenají se jím lužní lesy a po odtržení krásně voní po česneku. Pokud chcete začít s jarní očistou, medvědí česnek je na to ideální. Doplní vitamíny i ztracenou energii po zimě. No proč se tato vitamínová bomba z lesa volá medvědí česnek a na co si u ní dát pozor?
česnek v lese

Medvědí česnek je první jarní rostlinou, kterou si můžete z přírody přinést a sníst. Proto se říká, že ji po zimním spánku vyhledávají medvědi. Ty si jim pročistí žaludek, střeva i krev a nastartují metabolismus. Množství prospěšných účinků má tak samozřejmě i na náš organismus. Ale pozor, když se rozhodnete pozvat se na "medvědí hostinu", nespleťte si medvědí česnek s jedovatou konvalinkou. Ta má sice velmi podobné listy, ale bez vůně a chutě!
česnek v dóze

Zelený zázrak

Medvědí česnek se stal v posledním období vyhledávanou divoce rostoucí rostlinou. Důvodem jsou jeho léčivé vlastnosti, ale i nezaměnitelná chuť, která se hodí do mnoha jídel. Oblíbený medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem provitaminu A, skupiny vitaminů B, a také vitaminy C a E. Doporučuje se při jarních očistných kúrách, dělá se z něj například tinktura, která se využívá v lidovém léčitelství. 

Další léčivé účinky:


·         podporuje trávení a metabolismus


·         reguluje hladinu cholesterolu v krvi


·         zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve,


·         posiluje imunitu a zlepšuje paměť


·         má protiplísňové a protibakteriální účinky


·         pomáhá při chřipce a dlouhotrvajícím kašli

česnekové máslo

Medvědí česnek je nejlepší konzumovat čerstvý. Výborný je v pomazánkách, salátech nebo jen tak nasekaný na chlebu. Čerstvost zaručí, že nepřijdete o jeho blahodárné účinky na váš organismus. Chutný je i ve studené a teplé kuchyni, zde je několik tipů, jak ho zpracovat:

Máslo s medvědím česnekem – je to nejjednodušší způsob, jak uchovat medvědí česnek. Budete potřebovat pouze máslo, medvědí česnek a trochu soli. Měkké máslo a ostatní ingredience rozmixujete, dejte do misky a odložte do chladničky.

Salát s medvědím česnekem – na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata. Listy medvědího česneku nakrájejte na drobno. Do mísy k němu přidejte nakrájená rajčata, olivový olej, sůl a pepř. Nebo doplňte zeleninu podle vlastní chuti.

Pesto z medvědího česneku – česnekové lístky rozmixujte s kvalitním olivovým olejem, piniovými nebo jinými oříšky a parmazánem. Pesto osolte a opepřete. Hodí se na chléb nebo těstovin.

Ohodnoťte příspěvek